ОТВОРЕНА ХРИСТИЈАНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА 12-15 АВГУСТ – х. МОЛИКА, ПЕЛИСТЕР

ОТВОРЕНА ХРИСТИЈАНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА12-15 АВГУСТх. МОЛИКА - ПЕЛИСТЕРПријавување уште само неколку дена. Слободни се уште 30 места по намалена цена од 2000 денари за 3 полни пансиона. Ќе има и групен превоз, за кој дополнително ќе бидете известени. Програма: - утринско проучување на книгата Послание до Римјаните - пастор Самуил Грозданов - слободно време за дружење, игри, прошетки во природа - вечерни теми ПО ИЗБОР: Финасиско менаџирање за христијани, Улогата на жените во црквата, Тинејџерска група и друго - обезбедена грижа за деца! СИТЕ СТЕ ДОБРЕДОЈДЕНИ. ПРИЈАВЕТЕ СЕ ШТО ПОБРЗО ПРЕД ДА СЕ ПОПОЛНИ БРОЈОТ! Пријавување преку: - email - ТУКА - тел. - 075 59 11 77 и 070 25 46 47 СПОДЕЛЕТЕ ГО ОВА СО ВАШИТЕ ПРИЈАТЕЛИ!   … ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

А КАДЕ ВИ Е МЕБЕЛОТ?

А КАДЕ ВИ Е МЕБЕЛОТ?

Забележана е една случка за неколку христијани кои патувале кон исток. Патем слушнале дека во едно село живее некој мудар и побожен човек, па решиле да го посетат. Кога го нашле, виделе дека стариот мудрец живеел во една сиромашна колиба, а во неа: маса, столче, стар шпорет и неколку ситници. Посетителите биле малку изненадени па еден од нив прашал: - „А каде ви е мебелот?“ - „А каде е вашиот?“ - одговорил стариот мудрец. - „ Како каде, па, се разбира, дома! Секако нема да го влечкам со себе. Јас сум само на пропатување.“ - „И јас сум само на пропатување.“ - им објаснил стариот Божји човек. … ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИСУС НА ДЕНЕШЕН ДЕН, ПРЕД ПРВИОТ ВЕЛИГДЕН – ЧЕТВРТОК

ЧЕТВРТОК Ден на длабоки емоции за Исус. Проштална вечера со своите ученици, целоноќна молитва во Гетсеманија, изневерување од своите, наместено и злобно сослушување пред Синедрионот... апсење, наместено судење... Интересно, Исус ја прослави Пасхата со своите ученици, а не со своето семејство. Знаете зошто: тие му беа семејство. Кога човек има емоционални тешкотии, најдоброто место за него е меѓу браќата е сестрите по вера. Жалам што мнозина не го практикуваат тоа. Жалам што огромното мнозинство од христијаните денес се откажаа од заедничките молитвени часови и од бенефициите на семејното дружење во црквата. Секако, најголеми губитници сте вие, кои им свртевте грб на овие дружења и молитви. Не ги споделувате своите потреби со духовното семејство, па и немате поддршка со молитви за вашите животни потреби. Губите, сигурно. А не е сеедно пред Бога. Се разбира, губитници сме и ние кои доаѓаме во скромен број, зашто понекогаш се чувствуваме како сирачиња или како бездомници кои немаат … ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИСУС НА ДЕНЕШЕН ДЕН, ПРЕД ПРВИОТ ВЕЛИГДЕН – СРЕДА

С Р Е Д А (меѓу Цветници и Велигден) На Исус му преостануваа уште неполни три дена овоземен човечки живот. Како би ги поминал ти, кога би знаел дека тоа ти се последните три дена од животот на овој свет? Се чини дека Исус си зеде „тајм-аут“. За да се фокусира на своето заминување од овој живот и свет. Да, мислеше на својот погреб (Ев. Марко 14:1-9). Веројатно правеше резиме на својот овоземен живот. Мудро ќе направиме ако одвреме-навреме и ние размислуваме на завршницата на својот овоземен живот. Што постигнавме, на што го потрошивме времето и здравјето, ресурсите и талентите...? Тоа би можело да ни помогне да извршиме корекции во своите приоритети и да им посветиме поголемо внимание на вечните вредности, на сметка на земните, кои се краткотрајни. … ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ